pondelok 9. marca 2009

Takaibiru

Landmark Tower (jap. 横浜ランドマークタワー, Yokohama Randomāku Tawā) je mrakodrap v Jokohame a najvyššia budova v Japonsku po Tokijskej veži. Nachádza sa v jokohamskej štvrti Minato Mirai 21 a je vysoká 295,8 metrov.
Hornú časť budovy, poschodia 49 až 70, zaberá hotel „Royal Park Hotel“. Spodných 48 podlaží sa používa ako kancelárie a obchodné priestory. Práce na budove boli dokončené v roku
1993. Znižovanie kolísania zabezpečujú dva tlmiče, ktoré sú protiľahlo miestnené na (skrytom) 71. poschodí.
V budove premáva druhý najrýchlejší výťah na svete, ktorý dosiahne 60. podlažie za minútu, t.j. premáva približne rýchlosťou jedno podlažie sa sekundu.

Emirates Office Tower alebo Emirates Tower One je 54-poschodový mrakodrap v meste Dubaj v Spojených arabských emirátoch.
Má celkovú výšku 354,6 metrov a výška po strechu je 311 metrov. Je to dvanásta najvyššia budova na svete. Dokončená bola v roku
1999.
Central Plaza je druhý najvyšší mrakodrap v Hong Kongu. Má výšku 374 metrov. V rokoch 1992-1996 to bola najvyššia budova v Ázii. Má 78 podlaží a dokončený bol v roku 1992.

Hotel Rugyong je hotel v Pchjongjangu v Severnej Kórei. Mala to byť jedna z najväčších stavieb na svete a najväčší hotel vôbec.
Stavba hotela s 3000 izbami a 7 otočnými reštauráciami sa začala v roku
1987. Hotel mal byť otvorený v júni 1989 pri príležitosti Svetového festivalu mládeže. Počas stavby sa vyskytli problémy s postupmi a materiálom, ktoré spôsobili zdržanie. Japonská tlač odhaduje, že bolo preinvestovaných 750 miliónov dolárov, čo sú 2 percentá HDP Severnej Kórey a predpokladá sa, že dôvodom zastavenia stavby v roku 1992 bol nedostatok financií, výpadky elektrickej energie a hladomor.
Hoci budova nie je dokončená, je to 19. najvyššia budova na svete. Je to najväčší a najdrahší betónový skelet, ktorý bol kedy postavený. Bola to prvá budova mimo USA a Kanady, ktorá mala viac ako 100 poschodí.
CITIC Plaza je mrakodrap s 80 podlažiami v meste Kanton v Číne. Celková výška budovy vrátane antén je 391 metrov. Dokončený bol v roku 1997 a svojho času to bola najvyššia budova na svete mimo New Yorku a Chicaga a najvyššia budova v Číne a Ázii. V súčasnosti (2007) je to tretia najvyššia budova v Číne po Ťin Mao v Šanghaji a 2 International Finance Centre v Hong Kongu, šiesta v Ázii a siedma na svete. Je to najvyššia betónová budova na svete.


a Sears Tower je mrakodrap, ktorý nachádza v Chicagu. Je to skvost výškovej architektúry.
Po otvorení v roku
1974 nahradil so svojimi 443 metrami v rebríčku najvyšších budov sveta Svetové obchodné centrum a tak si získal titul najvyššej budovy sveta. Ten mu vydržal až do roku 1996 kedy dokončili v Kuala Lumpure dvojicu mrakodrapov Petronas Towers.
Hlavným achitektom stavby bol
Bruce Graham. Budova má 108 poschodí, vlastné smerové číslo, pracuje v nej okolo desaťtisíc ľudí a 50 000 ju denne navštívi. V budove premáva 108 výťahov, váži 225 500 ton a celá je pokrytá sklom.
Staviteľom Sears Tower nebol jednotlivec, ale architektonická kancelária amerických stavebných firiem Skidmore, Owings a Merril (SOM), založená v 30. rokoch 20. storočia. V rokoch 1969-1974 vybudovala pre rovnomenný americký reťazec 443-metrový vežiak Sears Tower. V pracovnom dni sto výťahov dopraví 16000 ľudí do zamestnania na 110 poschodiach. Zhora je výhľad na celé mesto. Za dobrej viditeľnosti až za Michiganské jazero. Aj v metropole
štátu Illinois sa uplatnilo harmonické súžitie starého nového: oproti modernému presklenému kvádru stojí starý vežový vodojem


Tuntex Sky Tower alebo T & C Tower alebo 85 SKYTOWER (Tuntex & Chien-Tai Tower) je 85-poschodový mrakodrap v meste Kaohsiung v Taiwane. Má výšku 347 metrov, s anténou 378 metrov. Bol postavený v rokoch 1994-1996 a otvorený v roku 1997. Je to najvyššia budova v tomto meste a bývalá najvyššia budova v Taiwane, do dokončenia mrakodrapu Taipei 101. Po otvorení nahradila Shin-Kong Life Tower ako dovtedy najvyššiu budovu v Taiwane.


Bank of China Tower (čín. 中銀大廈) je jeden z najznámejších mrakodrapov v Hong Kongu. Je to sídlo Bank of China (Hong Kong) Limited.
Má výšku 315 metrov a dve antény, pričom celková výška s anténami je 369 metrov. Má 70 poschodí a postavený bol v roku
1989. V rokoch 1989-1992 to bola najvyššia budova v Hong Kongu a Ázii. Dnes (2007) to je tretia najvyššia budova v Hong Kongu. Jeho autorom je americký architekt čínskeho pôvodu Ieoh Ming Pei.


Burdž al-Arab (arab. برج العرب v preklade „Veža Arabov“) je luxusný hotel v meste Dubaj v Spojených arabských emirátoch. Hoci má oficiálne 5 hviezdičiek (maximálny možný počet), bol v tlačových správach označovaný ako prvý sedemhviezdičkový hotel na svete. S výškou 321 metrov patrí k najvyšším hotelom na svete. Nachádza sa na umelom ostrove 280 metrov od pláže Jumeirah a s pevninou je spojený súkromnou cestou


Aon Center je 347 metrov vysoký mrakodrap v Chicagu v americkom štáte Illinois. Je to druhá najvyššia budova v Chicagu po Sears Tower, tretia najvyššia v Spojených štátoch a štrnásta najvyššia na svete (2007). Postavený bol pôvodne ako Standard Oil Building v roku 1972 podľa návrhu Edwarda Durrella Stonea.


J ohn Hancock Center je 344 metrov vysoký mrakodrap v Chicagu v Illinois.
Bol postavený v rokoch
19651969 podľa návrhu firmy Skidmore, Owings a Merril. Je to tretí najvyšší mrakodrap v Chicagu a štvrtý najvyšší v Spojených štátoch, po budovách Sears Tower, Empire State Building a Aon Center.
Na vrchole mrakodrapu v 95. a 96. poschodí sa nachádza reštaurácia s výhľadom na mesto. Pri pohľade na sever je možné vidieť Lincoln Park a bohatšie štvrte s niekoľkými modernými obytnými mrakodrapmi. Pri pohľade na východ je vidieť
Michiganské jazero, ktoré je rozlohou väčšie ako Slovensko. Na juhu je vidno downtown, centrum mesta s mrakodrapmi. Západným smerom je možné vidieť rozsiahle predmestia. John Hancock Center sa nachádza v severozápadnej časti downtownu, vo štvrti Near North.


The Center (čín. 中環中心) je štvrtý najvyšší mrakodrap v Hong Kongu, po budovách Two International Finance Centre (88 poschodí), Central Plaza a Bank of China Tower. Má výšku 346 m a 73 poschodí. Patrí medzi málo mrakodrapov v Hong Kongu, ktoré sú postavené z čistej ocele bez betónového jadra. Nachádza sa na Queen's Road Central.


Ťin Mao (Ta-ša) (čín. 金茂大厦, pchinjin: Jin Mào Dàshà, doslova: zlatá budova prosperity; po anglicky Jin Mao Tower) je 88-podlažný mrakodrap vysoký 421 metrov v meste Šanghaj, v časti Pchu-tung (Pudong).
Je to najvyššia budova v Číne a piata najvyššia na svete výškou po strechu a siedma najvyššia výškou po vrchol. Obsahuje kancelárske priestory a šanghajský hotel
Grand Hyatt.


Shun Hing Square (信兴广场) je mrakodrap v meste Šenčen v Číne. Jeho výška je 384 metrov a má 69 poschodí. Dokončený bol v roku 1996 a do roku 1997 bol najvyššou budovou v Číne, do dokončenia mrakodrapu CITIC Plaza. V súčasnosti (2007) je to štvrtá najvyššia budova v Číne a ôsma najvyššia na svete.


Chrysler Building je mrakodrap v New Yorku na Manhattane, jednom z najvýznamnejších miest v USA. Patrí medzi najznámejšie symboly mesta, hlavne vďaka svojej charakteristickej špičke. Ako prvý mrakodrap na svete prekročil hranicu 1000 stôp (305 m). Navrhoval ho architekt Wiliam Alen. Začalo sa stavať 27. mája 1928 a stavba pokračovala rýchlo a nikto pri nej nezahynul. Po slávnostnom otvorení v roku 1930 si získala titul najvyššej budovy na svete. No tento titul si držala len rok. V roku 1931 jej ho prebrala Empire State Building.
Má výšku 319 metrov a je to druhá, resp. tretia najvyššia budova v New Yorku, spolu s budovou New York Times Tower.


U.S. Bank Tower je najvyšší mrakodrap v Los Angeles. Má výšku 310 metrov a má 73 poschodí.
Staval sa od roku 1987 a dokončený bol v roku 1990.


Citigroup Center (kedysi Citicorp Center) je jeden z najvyšších mrakodrapov v New Yorku. Budova je situovaná na Lexington Avenue medzi 53. a 54. ulicou v Midtown Manhattane. 59-poschodový mrakodrap s výškou 279 metrov navrhol architekt Hugh Stubbins mladší pre banku Citibank. S výstavbou sa začalo v roku 1974 a dokončená bola v roku 1977.


Bank of America Tower je mrakodrap vo výstavbe v meste New York na západnej strane Šiestej Avenue medzi 42. a 43. ulicou oproti Bryant Parku v Midtown Manhattane. Dokončenie sa predpokladá v roku 2008 a má to byť jedna z najefektívnejších a najekologickejších budov na svete. Hlavným nájomníkom má byť Bank of America.
Má 54 poschodí a dva vrcholy, jeden vo výške 366 m vrátane antény a druhý vo výške 293 m s veternou turbínou na generovanie elektrickej energie. Celková úžitková plocha je 204 000 m² a po dokončení sa stane druhou najvyššou budovou v New Yorku, hneď po Empire State Building.


Bank of America Plaza je mrakodrap v Atlante pomenovaný podľa najväčšieho nájomníka, Bank of America. Má výšku 311,8 m a 55 poschodí, je to 24. najvyššia budova na svete. Je to najvyššia budova v USA mimo New Yorku a Chicaga a najvyššia budova v hlavnom meste štátu USA. Dokončená bola v roku 1992. Bol to posledný americký mrakodrap, ktorý bol medzi desiatimi najvyššími budovami na svete (ostatné boli z Ázie).


40 Wall Street je adresa, na ktorej sa nachádza mrakodrap, ktorý v čase otvorenia slúžil ako sídlo spoločnosti The Bank of the Manhattan Company. Neskôr sa stal známy číselnou adresou, keď sa jeho prvý nájomca zlúčil s Chase National Bank, aby spolu vytvorili Chase Manhattan Bank. Budova sa stala známou ako The Trump Building.
Je to 70-poschodový mrakodrap na Manhattane, dokončený bol v roku 1930 iba po 11 mesiacoch výstavby. Nachádza sa na severnej strane Wall Street, medzi ulicami Nassau Street a William Street. Vrchol dosahuje výšku 282,5 m a veľmi krátko to bola najvyššia budova na svete, ktorú neskôr prekonal Chrysler Building, ktorý bol dokončený v rovnakom roku. Dnes je známa aj ako Trump Building, po rekonštrukcii v roku 1996, ktorú zabezpečil Donald Trump, ktorý ju kúpil. V roku 1998 bola zaradená medzi pamiatky mesta. V súčasnosti je to piata najvyššia budova v New Yorku.


2 International Finance Centre je najvyšší mrakodrap v Hong Kongu a šiesty najvyšší na svete.
Má 90 poschodí, 62 výťahov, výška najvyššieho poschodia je 401,9 metrov, výška po strechu 406,9 metrov a celková výška po najvyšší bod 415,8 metrov.


Petronas Towers je dvojica mrakodrapov v Kuala Lumpur, hlavnom meste Malajzie. Svojho času to boli najvyššie mrakodrapy na svete, až do 17. októbra 2003, keď bola dokončená stavba Taipei 101. V súčasnosti je to najvyššia dvojica mrakodrapov na svete.
Sú navzájom prepojené mostom medzi 41. a 42. poschodím. Most je vo výške 170 metrov a dlhý je 58 metrov. Na rovnakom poschodí je pódium, kde je potrebné prestúpiť do ďalšieho výťahu, aby bolo možné dostať sa na vyššie podlažia. Most je prístupný pre všetkých návštevníkov, avšak vstupenky musia byť rezervované dopredu, pričom uprednostňovaní sú návštevníci, ktorí sú skôr v poradí

Empire State Building je jeden z prvých mrakodrapov v Spojených štátoch.
Budova má 102 poschodí, a jej výstavba bola ukončená roku 1931. Nachádza sa na ostrove Manhattan v štvrti Manhattan v New Yorku. Nachádza sa medzi 33. a 34. ulicou a je zapustená takmer 17 metrov hlboko do zeme. Táto zikkuratová stavba dosiahla prvenstvo najvyššej budovy sveta potom, čo svojou výškou (381 metrov) predstihla Chrysler Building. Tá svoje prvenstvo držala len rok. Empire State Building postavili za necelých 410 dní za cenu v prepočte takmer 2 miliardy Sk. Po otvorení si svoje prvenstvo držala vyše 40 rokov, no prvenstvo jej zobrali dvojičky budov World Trade Center v roku 1972. Po teroristických útokoch, ktoré sa odohrali 11. septembra 2001, to už tak nie je.
Konštrukcia tejto krásnej mohutnej budovy je z ocele a stoviek ton hliníka. Momentálne si drží prvenstvo v New Yorku. Táto budova vydržala náraz lietadla, keď sa do 78. poschodia vrútil bombardér B-25. Našťastie konštrukcia budovy náraz vydržala a táto budova stojí dodnes.
Prvý prezident Spojených štátov George Washington o štáte New York hovorieval ako o Empire State. Architekta Wiliama Fredericka Lamba a jeho klientov to inšpirovalo, aby v tom čase obdivovanú najvyššiu budovu sveta pomenovali Empire State Building. Bol to výraz hrdosti a presvedčenia, že 381 metrov vysokú, 102-podlažnú dominantu Manhattanu nik neprekoná. Ale po roku 1970 ju predsa len niektoré budovy prerástli.


Taipei 101 je 101-poschodový mrakodrap v meste Taipei v Taiwane. Je to najvyššia budova na svete v troch zo štyroch kategórií uznaných organizáciou Council on Tall Buildings and Urban Habitat. Pôvodné meno budovy bolo Finančné centrum Taipei, založené na pôvodnom čínskom názve.
Má 101 podlaží nad zemou a 5 pod zemou. Drží rekordy v nasledovných kategóriách:
Výška od zeme po vrchol štruktúry, 509 metrov, držiteľom predošlého rekordu boli Petronas Towers, (452 metrov)
Výška od zeme po strechu, 449 metrov, držiteľom predošlého rekordu bol Sears Tower (442 m)
Výška po najvyššie používané podlažie, 439 metrov, predošlý rekord držal Sears Tower
Najvyššia rýchlosť stúpania výťahu, 16,83 m/s
Najväčšie odpočítavacie hodiny na Silvestra



























Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára