sobota 7. marca 2009

Death Note

Ako by váš život zmenil fakt, že môžete zabiť kohokoľvek sa vám zachce? Stačí vám na to len poznať tvár vami zvolenej osoby, jej meno a jeden už na prvý pohľad neobyčajný zápisník - zápisník smrti.
Raito Yagami je najlepší študent jednej tokijskej strednej školy a vlastne aj najlepší študent v celom Japonsku. Dodržiava pravidlá a na každý deň má presne navrhnutý rozpis činností. Napriek tomu, že je úspešný v súkromnom aj štúdijnom živote, každý deň zažíva ten zvláštny pocit, keď vám niečo vykrúca vnútornosti. Všetko je stále rovnaké - ráno sa zobudí, ide do školy, v škole exceluje a vracia sa domov. Tokijský rozhlas pritom neustále hlási správy o vraždách, o samovradách, či tragických násilných prepadnutiach. Yagami jednoducho konštatuje, že svet je skazený.

Príbeh
Zástancom rovnakého názoru je aj shinigami (boh smrti) Ryuk, ktorý žije v svete nadradenom tomu nášmu. I keď je bohom, nemá čo robiť, shinigami totiž už dávno stratili svoj účel a tak len celé dni hrajú hazardné hry. Ryuk už má takejto existencie akurát tak dosť a preto sa len tak pre zábavu rozhodne, že do sveta ľudí hodí zápisník, ktorý má moc zabíjať.
Čisto náhodou padne počas vyučovania tento zápisník na pozemok školy, ktorú Raito navštevuje. A keďže Raito sa v tom momente pozeral z okna, z nebies padajúci predmet nemohol nezaregistrovať. Po skončení školského dňa už Raito na padajúci predmet takmer zabudol, no tesne pred opustením školy si naň spomenul a zo zvedavosti sa šiel na miesto dopadu pozrieť. Na trávniku uvidel ležať čierny zápisník so zaujímavým názvom no ešte mimoriadnejším obsahom. Na prvej stránke totiž stálo, že osoba ktorej meno bude do zápisníka napísané, do 40 sekúnd dostane infarkt. "To je choré", povedal si a hodil zápisník na zem. Niečo v ňom ho ale prinútilo zápisník opäť zdvyhnúť zo zeme a zobrať ho so sebou domov na podrobnejšie prešetrenie.
Po prelistovaní jednotlivých strán v domácom prostredí sa dočítal o schopnostiach, ktorými by mal zápisník disponovať. Všetky boli úplne neuveriteľné, neustále mu však v hlave vŕtalo, prečo by si dal niekto s niečím takú námahu, keby to nemala byť pravda? Raito teda došiel k názoru, že jediný spôsob ako zistiť, či je zápisník skutočný alebo len atrapa, je vyskúšať ho v praxi. Ako testovací subjekt si zvolil kriminálnika, ktorého práve ukazovali v televízii. A aké bolo jeho prekvapenie, keď zistil, že zápisník naozaj funguje?! No predsa o nič menšie ako keď ho po 5 dňoch odsudzovania kriminálnikov na smrť navštívil autor zápisníka, shinigami Ruyk! Po prvotnom ľaknutí bol Raito plne schopný viesť so shinigami rozhovor o jeho plánoch so zápisníkom. Raito sa rozhodol, že popraví každého kriminálnika sveta a stane sa Bohom nového sveta, očisteného sveta.
Pomenovanie Kira môže mať niekoľko koreňov. Jedným z nich by mohol byť pôvod slova "kira", ktoré aj keď neviem od kiaľ pochádza, znamená svetlo. To by mohla byť narážka na meno Raito/Light Yagami. Ak by sme ale vychádzali z prekladu z japončiny, zistíme, že slovo kira znamená "štýlové oblečenie". I keď sa to zdá byť smiešne, označenie "Kira" by sme mali významovo pripisovať práve tomuto slovnému spojeniu. Výtvarník tohto anime, Takeshi Obata, je totiž známy svojou "zaťaženosťou" na kreslenie štýlového (nie bežného) oblečenia hlavným postavičkám.
Po dňoch "trestania" kriminálnikov po desiatkach infarktami myokardu a skúšania, kam až siaha moc zápisníka, začala byť japonská polícia situáciou znepokojená. Na udalosti samozrejme museli zareagovať aj médiá a vraha kriminálnikov označili menom Kira. Nikto si nemohol vysvetliť ako je možné takýmto spôsobom ľudí zabíjať a tak sa japonská polícia musela obrátiť aj na pomoc amerických agentov. K políci sa navyše pridá aj tajomná osoba vystupujúca pod akronymom L, ktorá dokázala objasniť aj tie najkomplikovanejšie policajné prípady sveta. Problém je, že polícia mu napriek jeho reputácii príliš nedôveruje, pretože ešte nikdy neukázal svoju tvár a všetkú komunikáciu so svetom sprostredkúva prostredníctvom svojho asistenta. Jeho výkony ale aspoň niektorých policajtov so zmyslom pre spravodlivosť, ktorí sa neboja pri vykonávaní svojho povolania zomrieť, presvedšia. Geniálne pátracie postupy tajomného L rýchlo zmenšujú okruh podozrivých a z Raita, ktorý si uvedomuje, že má dočinenie s kapacitou možno ešte väčšou ako on sám, sa tak postupne stáva štvaná zver. Raitovi zostáva čoraz menej vzduchu na dýchanie a musí sa uchýliť aj k zabíjaniu osôb, ktoré majú od kriminálnikov na míle ďaleko. Vo vzduchu vysí otázka - dostane skôr Raito tajomného L, alebo sa to prvému podarí L-ovi? A čo ak spomeniem, že Raito nie je jediným človekom vlastniacim zápisník?

Fakty
Anime Death Note vychádza z rovnomennej manga predlohy, ktorú napísal Tsugumi Ohba a ilustroval Takeshi Obata (Hikaru no Go, Blue Dragon).
Napriek tomu, že Death Note je Tsugumiho prvotina, dosahuje mimoriadne vysokú kvalitu. Preto sa špekuluje o tom, či Tsugumi Ohba je vlastne len krycie meno autora s menom Hiroshi Gamou, ktorý si túto cestu zvolil, pretože Death Note je úplne iný štýl diela, aké produkoval v minulosti. Je dosť možné, že sa tieto špekulácie zakladajú na pravde. Autori mangy totiž v svojich dielach často zvyknú používať niečo ako tzv. easter eggy. Väčšinou to bývajú odkazy na ich skutočný život a pár takých by sa v Death Note našlo.
Manga je k dnešnému dňu už dokončená, kdežto anime sa ešte len rozbieha. Death Note je prvé anime, ktoré ma po dlhej dobe skutočne zaujalo. Má jedinečnú dejovú líniu pripomínajúcu hru na mačku a myš. Dej sa neustále posúva dopredu, je plný zvratov a je navyše podčiarknutý výborným stvárnením postáv, zaujímavým použitím kamery, plynulou animáciou a na dôležitých miestach monumentálnou "katedrálnou" hudbou, ktorá je inak trošku v úzadí. Štýl kresby je vyspelý (nie detský), čo vlastne aj zodpovedá obsahovej stránke príbehu. Dôraz je pritom kladený na oblečenia hlavnejších postáv.
Death Note je z veľkej časti postavený najmä na troch výpravných postavách. Prvým hlavným charakterom je Reito Yagami. Génius, spočiatku "len" najlepší japonský študent, ktorý sa od momentu keď nájde zápisník smrti rozhodne, že vytvorí utopiu. Jeho charakter sa ale postupom času pôsobením rôznych okolností vyvíja a stáva sa z neho trošku iná osoba. Reito je súčastne hrdinom aj antihrdinom príbehu.
Ďalej tu máme už spomínaného L. Tajomná osoba, génius možno ešte väčší ako Reito a možno aj najlepší detektív sveta, ktorý nikdy neodhalil svoju tvár. Vážnosť prípadu s Kirom je ale taká veľká, že sa rozhodne svoje zásady zmeniť a spolu so 6 členmi policajného zboru vytvorí "Tím na vyšetrovanie Kiru".
Ako tretiu hlavnú postavu som si nechal istým spôsobom špeciálnu osôbku. Je ňou shinigami Ryuk. On samotný v príbehu možno paradoxne nehrá až takú veľkú úlohu, ale z jeho iniciatívy sa mnoho krát stane niečo "veľké". Je milo zákerný a veľmi tajnostkársky - všetky dôležité informácie spojené so zápisníkom smrti prezrádza Reitovi až na poslednú chvíľu. Teda takmer všetky. Tie najdôležitejšie a zároveň aj príbeh rozuzlujúce si necháva až do konca len a len pre seba. Vzhľadom na to, že nepochádza zo sveta ľudí, je vzhľadom na náš svet nehmotný a žiadne živé bytosti s ním nemôžu byť v kontakte. Jedine tí, ktorí sa dotknú zápisníka smrti ho môžu vidieť a rozprávať sa s ním.Okrem týchto troch postáv sa v príbehu samozrejme vyskytú aj ďalšie, ktoré už viac či menej zamotajú dej. O tých tu ale písať nebudem, pretože to by som prezradil až príliš veľa.

Záver
Nie vždy anime prekoná svoju manga predlohu. Existujú ale žánre, pri ktorých sa to deje takmer na 100%. Týmto žánrom sú akčne ladené detektívne príbehy, dalo by sa povedať, že až thrillery. Death Note túto podmienku spĺňa dobodky. Jeho kvality sú neodiskutovateľné. Preto odporúčam každému vážnejšie ladenému otaku, aby si nenechal ujsť mangu a už vôbec nie veľmi sľubne sa rozbiehajúce anime Death Note.





Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára